aprilie 27, 2020/

„Este foarte important ca apicultorul să aleagă cu atenţie locul în care îşi aşază stupii“, explică John. „Ne dăm toată osteneala ca să găsim păşuni înflorite, unde albinele pot găsi hrană.

Apicultorul poate căuta locurile cu inflorescenţe de tei şi de salcam ca să le dea de lucru coloniilor sale. În timpul verii şi al toamnei, o regiune plină de pini şi de brazi va contribui la producerea unei mieri de calitate bună, având o culoare roşiatică, limpede ca cristalul, miere care se vinde bine pe piaţă. Câmpurile pline de cimbru sălbatic înflorit vor asigura cea mai bună calitate a mierii — regina mierii, cum o numesc apicultorii. Albinele caută şi trifoi alb, sulfină dulce şi lucernă.“

Cel mai important este simţul practic. Iată ce explică Maria: „Când aşezăm stupii într-o regiune muntoasă, este avantajos să-i lăsăm aproape de poalele muntelui. Astfel, albinele pot să zboare în sus, să viziteze copacii încărcaţi de flori şi apoi — încărcate cu nectar — să zboare înapoi la stupii lor, având de parcurs un drum mai uşor la coborâre. Dacă stupii se află foarte sus pe o pantă, deasupra copacilor, albinele vor obosi, iar productivitatea coloniei va scădea“.

„Fiecare apicultor înţelege ce rol vital are matca în ce priveşte bunăstarea şi productivitatea unei colonii“, spune John în timp ce ridică cu grijă una dintre ramele stupului care are o tânără matcă cuibărită în centrul ramei. „În stupii care produc cantităţi reduse de larve şi de miere, matca trebuie înlocuită. Coloniile cu mătci tinere produc cea mai mare cantitate de miere. În plus, când vrem să creăm colonii noi, luăm un stup dublu, sănătos, în care mişună albinele şi separăm partea de sus a lăzilor de cea de jos. O jumătate păstrează matca, aşa că în cealaltă jumătate vom pune o matcă nouă, care a fost fecundată. Când florile se vor deschide, noua matcă va depune ouăle, umplând stupul cu tinere albine lucrătoare.“

Cât trăieşte o albină? Ni s-a spus că durata vieţii unei albine lucrătoare este invers proporţională cu hărnicia ei. Vara, când o albină caută flori aproape 15 ore pe zi şi zboară cu o viteză de circa 21 km/h, ea trăieşte numai şase săptămâni. Iarna, albinele sunt mai puţin solicitate fizic, întrucât ele lucrează doar două până la trei ore pe zi, şi astfel ele reuşesc să trăiască mai multe luni.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-te pentru noutăți
Conectează-te